
SPORTMANSHIP AND CONDUCT 

The Met PGA expects a high standard of conduct and 
sportsmanship from all players in Met PGA events. Players who 
conduct themselves in a discourteous or unsportsmanlike 
manner are subject to disqualification (Rule 33-7) according to 
the discretion of the tournament committee. The Met PGA 
Tournament Committee, Grievance Committee, and/or the 
Executive Committee can extend the disqualification to 
additional future events if circumstances warrant. 

Foul and abusive language, cheating, throwing clubs, drinking 
alcohol in excess on the course, and showing disrespect for club 
facilities, tournament officials, volunteers, spectators and fellow 
competitors are actions subject to reprimand, disqualification 
and/or suspension. 

If a player is disqualified under this policy he shall not be 
permitted to continue play in that particular tournament and 
shall be asked to leave the course if his conduct remains abusive 
or threatening. 

GAMBLING - The Met PGA does not object to participation in 
wagering among individual golfers or teams of golfers when 
participation in the wagering is limited to the players, the 
players wager only on themselves or their teams, the sole 
source of money won by the players is advanced by the players 
themselves and the primary purpose is the playing of the game 
for enjoyment. Wagering should be done discreetly and should 
not cause embarrassment to the host professional or the 
Association. 

FACILITY USE AND GRATUITIES - Professionals and amateur 
partners competing in Met PGA events are expected to use the 
facilities of the host club. They are expected to satisfy all 
financial obligations including gratuities for appropriate host 
club personnel. 

DRESS - Neat and clean traditional golf clothes will be 
considered appropriate dress. In general, the Met PGA will 
mirror the dress codes of the PGA Tour for men and LPGA Tour 
for women. 

 CONDITIONS OF COMPETITION 

LIST OF CONFORMING DRIVER HEADS - The driver head the 
player plays must be named on the current List of Conforming 
Driver Heads issued by the USGA. Penalty- Disqualification. 

LIST OF CONFORMING GOLF BALLS - The ball the player 
plays must be named on the current List of Conforming Golf 
Balls issued by the USGA. Penalty- Disqualification. 

PACE OF PLAY - Rule 6-7 will be enforced. See Pace of Play 
Guidelines at the starting tees. 

FORM AND MAKE OF CLUBS - The player's clubs must 
conform to the groove and punch mark specifications in the 
Rules of Golf that are effective from January 1, 2010. (see 4-1/1) 

PRACTICE - Prior to his round in stroke play, a player may 
practice in the designated practice areas only. Rule 7-1b applies 
to other practice in stroke play, and Rule 7-1a covers practice 
before the round in match play. 

Unless otherwise noted, the penalty 
for breach of a Local Rule or Condition is: 

Match Play - Loss of Hole 
Stroke Play - Two Strokes 

Disregard any Local Rules printed on the 
course scorecard or otherwise posted 

Play is governed by the USGA Rules of Golf and by 
the following Local Rules and definitions where 

applicable. Any changes and/or additions to these 
Local Rules will be provided on a Notice to 

Competitors/Players. 
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        CONDITIONS OF COMPETITION   LOCAL RULES  
 

DISTANCE-MEASURING DEVICES – In all Met PGA events, a 
player may use a device to measure or gauge distance only (see 
the Note to Rule 14-3). However, if a distance-measuring device 
has additional functionality that can gauge or measure other 
conditions that might affect a player’s play (e.g. elevation 
change, wind speed, etc.), the use of any such additional 
function would be a breach of Rule 14-3. 
 
Etiquette Note: Players should ensure that any electronic device 
taken onto the course does not distract other players or is used 
in a way that breaches Rule 14-3. 
 
CLOSE OF COMPETITION - The competition shall be deemed 
closed when the winner has been announced, or in the absence 
of a prize ceremony, when all scores have been approved by the 
committee. 
 

                          LOCAL RULES                                              
 
OUT OF BOUNDS - Defined by inside points, at ground level of 
white stakes, property fence posts or walls. All public roads are 
deemed out of bounds and if not otherwise marked, the inside 
edge of the curbing shall be the boundary. In the absence of a 
curb, the nearest edge of the asphalt shall be the boundary. If a 
ball crosses a public road and comes to rest on another part of 
the golf course the ball is deemed out of bounds. 

WATER HAZARDS AND LATERAL WATER HAZARDS - When 
a water hazard or a lateral water hazard is defined on only one 
side, it is deemed to extend to infinity. When water hazards or 
lateral water hazards are bounded by out of bounds, the hazard 
margin extends to and coincides with the out of bounds line. 
When both stakes and lines are used to define water hazards or 
lateral water hazards, the stakes identify the hazard and the 
lines define the margins. Rule 26-1. 

GROUND UNDER REPAIR - Defined by an enclosed white line. 
French drains are deemed to be ground under repair. Rule 25-1. 

SEAMS OF CUT TURF - Through the green, seams of cut turf 
(not the turf itself) are deemed to be ground under repair. 
However, interference by a seam with the player’s stance is 
deemed not to be, of itself, interference under Rule 25-1. If the 
ball lies in or touches a seam or the seam interferes with the 
area of intended swing, relief is available under Rule 25-1. All 
seams within the cut turf area are considered the same seam. 

WHITE-LINED AREAS TYING INTO ARTIFICIALLY- 
SURFACED ROADS AND PATHS - have the same status as 
roads and paths (which they tie into), that of obstructions. 

WOOD CHIPS AND MULCH - are loose impediments unless 
otherwise provided for in a Notice to the Competitors/Players. 

EMBEDDED BALL - Through the green, a ball that is embedded 
in its own pitch mark in the ground may be lifted without 
penalty, cleaned and dropped as nearly as possible to where it 
lay but not nearer the hole. The ball when dropped must first 
strike a part of the course through the green. Exception: A 
player may not take relief under this Local Rule if the ball is 
embedded in sand in an area that is not closely mown. 

INTEGRAL PARTS OF THE COURSE - includes cables, rods, 
wires or wrappings when closely attached to trees; artificial 
walls and pilings when located in hazards, unless otherwise 
provided for in Notice to Competitors/Players. 

PERMANENT ELEVATED POWER LINES - If a ball strikes an 
elevated power line, the stroke is canceled and the player must 
play a ball as nearly as possible at the spot from which the 
original ball was played in accordance with Rule 20-5. If the ball 
is not immediately recoverable, another ball may be 
substituted. 

 

ACCIDENTAL MOVEMENT OF A BALL ON THE PUTTING 
GREEN - Rules 18-2, 18-3 and 20-1 are modified as follows: When a 
player’s ball lies on the putting green, there is no penalty if the ball 
or ball marker is accidentally moved by the player, his partner, his 
opponent, or any of their caddies or equipment. The moved ball or 
ball marker must be replaced as provided in Rules 18-2, 18-3 and 20-
1. This Local Rule applies only when the player’s ball or ball-marker 
lies on the putting green and any movement is accidental. NOTE: If 
it is determined that a player’s ball on the putting green was moved 
as a result of wind, water or some other natural cause such as the 
effects of gravity, the ball must be played as it lies from its new 
location. A ball-marker moved in such circumstances is replaced. 
 
TEMPORARY IMMOVABLE OBSTRUCTIONS – Local Rule as 
prescribed in Appendix I, Part A, 4b is in effect. 

 
LINERS IN BUNKERS – Exposed liners in bunkers are deemed 
to be ground under repair. However, interference by a liner with 
a player’s stance is deemed not to be, of itself, interference 
under Rule 25-1. 
 
RETURNING SCORECARD: For the purpose of applying Rule 6-
6c, a competitor is considered to have returned his scorecard 
when he has first left the scoring area designated by the outside 
edge of the scoring tent. 

Exception: If a competitor returns a score for any hole lower 
than actually taken due to failure to include one or more penalty 
strokes that, before returning his score card, he did not know he 
had incurred, he is not disqualified. In such circumstances, the 
competitor incurs the penalty prescribed by the applicable Rule, 
but there is no additional penalty for a breach of Rule 6-6d. This 
Exception does not apply when the applicable penalty is 
disqualification from the competition. 

 

IMMOVABLE  OBSTRUCTIONS CLOSE  TO PUTTING  GREEN 
(E.G. SPRINKLER HEADS) – Relief from interference by an 
immovable obstruction may be taken under Rule 24-2. In 
addition, if a ball lying in a closely-mown area lies through the 
green and an immovable obstruction on or within two club 
lengths of the putting green and within two club-lengths of the 
ball intervenes on the line of play between the ball and the hole, 
the player may take relief as follows: The ball must be lifted and 
dropped at the nearest point to where the ball lay that (a) is not 
nearer the hole, (b) avoids intervention and (c) is not in a hazard 
or on a putting green. If a player’s ball lies on the putting green 
and an immovable obstruction within two club-lengths of the 
putting green intervenes on his line of putt, the player may take 
relief as follows: The ball must be lifted and placed at the 
nearest point to where the ball lay that (a) is not nearer the hole, 
(b) avoids intervention and (c) is not in a hazard. The ball may be 
cleaned when lifted. Exception: A player may not take relief 
under this Local Rule if interference by anything other than the 
immovable obstruction makes the stroke clearly impracticable. 

 


