
Discontinuance and Resumption of Play 
The committee shall have the authority to delay, postpone, suspend or cancel play when weather or course conditions 
prevent play.  Additionally, when darkness prevents completion of a round it shall be considered suspended and re-
sumed the next day if possible.  Every effort will be made to complete or reschedule the round.  Professionals should be 
aware that rescheduling may necessitate extending tournament dates. 
 
Local Rule as prescribed in Section 8 of the Committee Procedures is in effect. Model Local Rule J-1.  
All practice areas are closed during an immediate suspension for a dangerous situation until the Committee has declared 
them open. Players who practice on closed practice areas will be asked to stop practicing; failure to stop practicing might 
result in disqualification. 
·  Suspension for a dangerous situation: One long prolonged siren or airhorn note. 
·  All other types of suspensions (i.e. for darkness): Three consecutive airhorn notes. 
·  Resumption of Play: Two airhorn   
 
Procedure When Play Suspended by Committee 
Immediate Suspension of Play—When play is suspended by the Committee under an immediate suspension of play, all 
players must stop play at once and must not make another stroke until the Committee resumes play.  
 
Normal Suspension of Play—When play is suspended by the Committee for normal reasons (such as darkness or an un-
playable course), if the players in a match or group are between the play of two holes, they must stop play and must not 
make a stroke to begin another hole until the Committee resumes play. If any player in the group has started a hole, the 
players may choose to either stop play or play out the hole. The players are allowed a brief amount of time (which nor-
mally should be no more than two minutes) to decide whether to stop play or play out the hole. If the players continue 
play of the hole, they may go on to complete the hole or may stop before completing the hole. Once the players com-
plete the hole or stop before completing the hole, they must not make another stroke until the Committee resumes play 
under Rule 5.7c.  
 
The players must resume play when the Committee has ordered a resumption of play. 
 
Completion of Rounds 
The following will be maintained as priorities in making decisions regarding the completion of rounds: 
1. Completion of the event as scheduled. Everything possible will be done to complete an 18 hole event scheduled 
 for a specific date. 
2. Consideration of the host facility’s needs and desires in completing the event.  
3. Preserving the general equity to the field in completing an event. 
4. In professional events, the integrity of the competition will be the primary concern. Maintaining a 54 hole  
 Championship or 18 hole qualifying with a minimal interruption in scheduling will be the priority. 
5. In Pro-Am events, consideration for the field will be a priority. 
 
With these priorities in mind, our general policies will be as follows: 
 
An 18 hole qualifying round will be completed as scheduled if possible. If play is delayed and the round cannot be com-
pleted on the scheduled date, the Section will try to complete the round on the following day regardless of the number 
of players who complete the round. If play is impossible the following day and 50 % of the players in the field have com-
pleted play, their rounds will stand. The remainder of the field will complete play at the earliest possible date. Depending 
on the circumstances, the Tournament Committee reserves the right to resume play from the point of suspension or to 
cancel all strokes and penalties and begin play at the start of the round. If less than 50% of the field has completed play 
then the entire round will be rescheduled. 
 
In a 36 or 54 hole competition, every effort will be made to complete play as scheduled. This may require extraordinary 
measures (e.g., shotgun starts, early morning resumption of play, etc.). If play is suspended and the round or event 
cannot be completed as scheduled, the Section will try to complete the event on the following day regardless of the per-
centage of the field that has completed play. If play is not completed at that time, but 50% or more of the field is in, 
then the Section will attempt to complete play on the next day. If play cannot be resumed at that time or if less than 
50% of the field completes play at the close of the rescheduled round, then the event will be shortened to 18 or 36 
holes. Policies for resumption of play and rescheduling will also be affected by course and date availability. 
 
Pro-Am events will be rescheduled based on date availability and allowing proper notification for all amateurs. Resched-
uled events are subject to alteration of format and fees according to scheduling and financial considerations. 
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